İnternet aslında 'ağlararası iletişim' anlamına gelir ve bireye, tüm telekomünikasyon ağlarının bir başka bireyle iletişim kurması için verdiği imkanı tanımlar.
Bir başka deyişle internet 'ağların ağları'dır. Yani ağlar arasında bilgi taşımacılığı sağlar. Bilgi otobanı terimi de interneti tanımlamak için kullanılabilir. Bu tanımlamalardan dolayı birçok kişi interi bir konsept ya da soyutluk olarak görür. Aslına bakılırsa bu inanış aşağı yukarı doğrudur. intergovernance.org sitesini yöneten profesör Milton Mueller, 2014 yılında Time dergisi için yazdığı makalesinde interneti 'bir nesnedense daha çok bir süreç' olarak tanımladı.
Fakat interneti sağlayan yönlendirme (routing) protokollerinin yaratıcısı mühendis Tony Li, internetin güncel durumunun fiziksel ve metafiziksel bileşenlerden oluştuğunu söylüyor. Soru cevap sitesi Quora'da sorulan bir soruya Li ''Evet, internet fiziksel olarak var. İnternet bir takımdır; Birçok farklı bileşenin birleşimidir. Evet, bu bileşenler bireysel olarak sahiptir ve kendi ilgili özerk sistemleri ile çalışırlar. Fakat işlev bakımından interneti oluşturmaya vakfedildikleri gerçeği tartışılmazdır.'' yanıtı vermişti. Li ayrıca veri merkezleri, fiber, koaksiyal kablolar ve routerlar (yönlendirici) gibi örnekleri vererek fiziksel varlığından şüphe duyanların ayağına 'ana yönlendiriciyi bırakmayı' önermiştir.
Okyanuslarda bile kablolar mevcuttur ve bu kablolar son derece şaşırtıcıdır. Denizaltı iletişim kablolarının kurulumu özel gemilerle gerçekleştirilir. Bu kabloların kalınlıkları bir soda şişesi ve keçeli kalem genişliğindedir. Kablolar binlerce kilometre uzunluktadır ve maddi değerleri milyonlarca dolarla ifade edilebilir. İnternette yaşanan uluslararası aksaklıklar, bu kabloları kesen gemiler sebebiyle yaşanır.
Burada bahsedilen bilgilerde idrak etmeniz gereken en önemli nokta internetin gökte ya da bulutlarda değil, burada yani Dünya'da bulunduğu ve görülebilir olduğudur.
İnternet nasıl çalışıyor?
Birçok kişi internete kablosuz olarak bağlansa da internet bağlantıları mutlaka bir kabloya ihtiyaç duyar. Kablosuz internetle (Wi-Fi) ile bile internete bağlı olsanız bile, bağlantı mutlaka bir yönlendiriye (router) geri döner. Yönlendiriciler kablo ağlarına bağlanır. Akıllı telefonlarda ise kablosuz bağlantı, kablo ağına kablo ile bağlı bir baz istasyonuna bağlanır. Zeminin altına ya da elektrik direklerine bağlanmış kablolar ister fiber optik ister bakır olsun, internet kablolar ağı ile bağlıdır.
İnternet dünyasında sunucular (server) ve istemciler (client) yer alır. Sunucular diğer cihazlara hizmet sağlayan makinelerdir ve direkt olarak internete bağlıdır. E-posta sunucusu, web sunucusu ve veri sunucusu bulunur ve her bir sunucu asla değişmeyen statik internet protokolü IP adresine sahiptir. IP adresleri bilgisayarların birbirini bulabilmesini sağlar.
Evinizde kullandığınız dizüstü bilgisayarlar bir sunucu değil istemcidir. Çünkü ev bilgisayarları internete, internet hizmet sağlayıcısı tarafından (ISP) direkt olmayarak bağlanır. Evinizden internete bağlanmak için internet hizmet sağlayıcısı tarafından sunulan Wi-Fi bağlantısına bağlanırsınız. İnternet hizmet sağlayıcısının sunduğu internet hizmeti sizi sunucunun IP adresine bağlar. Web sayfaları ve e-postalar sunucunun hard diskinde yer alan dosyalardır.
İnternet üzerinden gönderilen bilgi nereye gideceğini nasıl biliyor?
İnternet üzerinden bir görsel, dosya ya da mesaj gönderdiğiniz her an bilgisayar bilgiyi daha küçük bölümlere ayırır. Buna paket (veri) adı verilir. Paketler sunucu tarafından alındığı anda orijinal haline geri dönerler.
Bilginin doğru hedefe ulaştığına emin olmak için sunucular, dosyaları bir IP adresine gönderir. İstemci olarak sizin IP adresiniz, bulunduğunuz yere ve internete nasıl bağlandığınıza göre değişir. IP adresleri ayrıca internet hizmet sağlayıcıları tarafından da yasa dışı suç faaliyetlerini tespit etmek amacıyla da kullanılır.
Bilgisayarlar kablosuz internete (Wi-Fi) nasıl bağlanır?
Kablosuz internet tıpkı Bluetooht teknolojisi gibi çalışır. Cihazlar arasında sinyalleri iletmek için radyo frekanslarını kullanır. Kablosuz internet özelliği bulunan bir bilgisayar, Gigahertz aralığı üzerinden kablosuz yönlendiriciden aldığı sinyallerle internete bağlanır. Kablosuz internet bağlantısı anlamına gelen Wi-Fi kelimesinin açılımı Wireless Fidelity'dir ve kablosuz bağlantı anlamına gelir ve kablosuz yerel alan ağı WLAN (wireless local area network) ile eş anlamlıdır.
İnternetin sahibi kimdir?
Cevabı basit; Hiçkimse! Temel olarak herkes internet hizmetinden faydalanabilmek için bir şekilde ödeme yapar. İnterneti elinde bulunduran bir kişi ya da kurum yoktur. Bir alan adı (domain) satın aldığınızda aslında internet altyapısının bir parçası için ödeme yaparsınız.